fredag 3. april 2009

Mer etikk takk!

5 år etter at de etiske retningslinjene for Statens Pensjonsfond- utland ble innført, har Finansdepartementet oppsummert erfaringene med disse. Det har vært en bred bred høringsprosess. Dommen over det arbeidet som er gjort så langt er at vi har bestått. Det er ikke dermed sagt at vi ikke kan bli bedre, og Kristin Halvorsen varsler i dag flere positive endringer. Etikkarbeidet skjerpes ytterligere, og miljøprofilen skal styrkes, blant annet ved å opprette et eget program for investeringer i klimavennlig energi.

De fleste vet at selskaper som driver grovt uetisk aktivitet er utelukket fra fondet, og at Etikkrådet anbefaler uttrekk av selskaper der vi risikerer å medvirke til dette. I tillegg driver vi med aktiv eierskapsutøvelse på noen prioriterte områder, særlig barnearbeid.

Store fond over hele verden merker seg Etikkrådets grundige anbefalinger og følger våre uttrekk. Vårt pensjonsfond er av de største i verden, og gjennom den måten vi driver det på - med det etiske regelverket – så gjør vi en forskjell. I en høyesterettsdom høsten 2007 ble det britiske gruveselskapet Vedanta nektet konsesjon til å bygge en gruve i India. Fondets avgjørelse om å trekke seg ut av selskapet ble sitert som en av årsakene til dette.

I dag er det bare Frp som er motstander av at vi skal ta etiske hensyn i våre investeringer, men når SV tok til orde for dette 1999 men ble vi stående alene. Forslaget ble karakterisert som urealistisk. Særlig høyresiden harselerte med ideen om å kombinere og etikk og butikk på denne måten.

Graver-utvalget som leverte sin utredning i 2003, viste at det var mulig, og la grunnlaget for hvordan det skulle gjøres. Hele veien siden har vi høstet erfaringer og forbedret måte vi ivaretar de etiske hensynene. I dag tar vi nye skritt

I tillegg til dagens kriterier, mener vi at også selskaper som produserer tobakk skal utelukkes. Tobakk er et produkt som ved forutsatt bruk fører til stor risiko for helseskade og for tidlig død, og vi ønsker ikke lenger å være involvert i denne typen virksomhet.

Det blir også stilt nye krav til Norges Banks eierskapsutøvelse. Hensyn til god selskapsstyring, og miljømessige og sosiale forhold skal integreres i forvaltningen av hele fondet.. Norges Bank har fått velfortjent skryt for sitt arbeid med barnearbeid. Vi vil be Norges Bank om å utvide denne virksomheten til også å omfatte selskapers klimastrategier og om selskapers rapportering og åpenhet om betalingsstrømmer. Det sistnevnte kan være med å motvirke at økonomisk kriminalitet skjules ved hjelp av såkalte skatteparadiser.

Klimautfordringen har fått spesielt stor plass i høringsrunden. Det er bra. Klimaendringene er den største utfordringen i vår tid, det må reflekteres i forvaltningen av fondet, og vi setter det på agendaen. Derfor etableres et miljøprogram for investeringer i klimavennlig energi, energieffektivisering, karbonfangst og lagring, vannteknologi og håndtering av avfall og forurensning.

Det er kanskje ikke politisk korrekt å være stolt over å være norsk, men i dag klarer jeg ikke la være ;-)

God helg!

Roger

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar